Tuesday, May 12, 2009

Produk Baru- Sunrise Cendawan Kering Tiram Kelabu 40 gm

Cendawan Segar

Dicarik-carik dan dikeringkan secara semulajadi selama 2 hari

Bila warna keemasan perang......

Dipek masuk dalam plastik sukatan 40 gm

Sedia untuk pasaran yang selektif
Dapatkan di pasaran 40 gm

Kami ingin berkongsi resepi yang saya pelajari dari kawan-kawan dengan menggunakan cendawan kering tiram

Menu Pilihan!!!



Masak Lemak Ayam Cendawan Kering Tiram

Rencahnya ( 3-4 orang makan )

  • Ayam setengah bahagian potong kecil
  • Sepaket 40 gm Sunrise cendawan tiram kering - hendaklah direndam sehingga kembang dan kenyal semula
  • Santan Low Fat Cap Ayam UHT paket - nak kurangkan kolestrol
  • 2 ulas bawang merah - ditumbuk ngan batu tumbuk supaya tambah ummmph
  • kunyit hidup 1 cm - ditumbuk juga
  • cili api kampung bukan cili api Siam.....10 biji kasi pedas dan leleh.....tumbuk juga
  • Garam secukup rasa
  • Ajinomoto sikit jer jangan bebanyak......

Cara-cara

  1. ayam yang dipotong bersama cendawan tiram kering yang sudah kembang diadunkan bersama santan dan bahan sudah dikisar ditumbuk sedikit sekali didalam kuali
  2. Masukkan garam dan ajinomoto dan masak jangan sampai pecah minyak.
  3. api sedang- sedang besarnya
  4. renehkan api selama 20 minit
  5. Sedia dihidang.
  6. Dan siapkan ikan goreng sepat .........
  7. Bismillah

No comments: