Sunday, May 17, 2009

Tahniah kepada Peserta Kursus!!


Kami ingin mengucapkan tahniah kepada peserta kursus pada sesi 16 May 2009. Mereka nampaknya amat bersemangat untuk memulakan aktiviti penanaman cendawan. Sebahagian gambar yang kami dapat kongsi bersama saudara semua. Kursus pertama Phoenix Agri yang dianggap berjaya. Syabas semua yang terlibat
Jadual Kursus
Setiap Sabtu kecuali Public Holiday

Yuran hanya 250.00 seorang (makanan pagi/ tengahari/petang ) disediakan. Presentation Power Point Latihan Praktikal serta Kit Latihan . Sijil Penyertaan dan Media Beg Percuma akan diberi.Bilik Solat disediakan



menerangkan sistem asas dalam pembuatan dan pemantauan bantal


Pihak perserta sedang mendengar taklimat untuk penggunaan steamer


Sessi bagging beg media cendawan



Peserta diajar cara menggred sebelum membungkus

Sesi packing


Sessi Lunch Time!!


Bilik Presentation yang berhawa dingin

sesi memetik cendawan

Ms Claudine dengan hasil petikan

Foto bersama seluruh peserta


Penerimaan Sijil


Pelajar Terbaik "Uncle Cheah" pelajar paling banyak soalan yang bernas



Sempat berbincang secara informal mengenai industri


Latihan membersihkan akar dari leher beg media selepas memetik cendawan

Tuesday, May 12, 2009

Produk Baru- Sunrise Cendawan Kering Tiram Kelabu 40 gm

Cendawan Segar

Dicarik-carik dan dikeringkan secara semulajadi selama 2 hari

Bila warna keemasan perang......

Dipek masuk dalam plastik sukatan 40 gm

Sedia untuk pasaran yang selektif
Dapatkan di pasaran 40 gm

Kami ingin berkongsi resepi yang saya pelajari dari kawan-kawan dengan menggunakan cendawan kering tiram

Menu Pilihan!!!



Masak Lemak Ayam Cendawan Kering Tiram

Rencahnya ( 3-4 orang makan )

  • Ayam setengah bahagian potong kecil
  • Sepaket 40 gm Sunrise cendawan tiram kering - hendaklah direndam sehingga kembang dan kenyal semula
  • Santan Low Fat Cap Ayam UHT paket - nak kurangkan kolestrol
  • 2 ulas bawang merah - ditumbuk ngan batu tumbuk supaya tambah ummmph
  • kunyit hidup 1 cm - ditumbuk juga
  • cili api kampung bukan cili api Siam.....10 biji kasi pedas dan leleh.....tumbuk juga
  • Garam secukup rasa
  • Ajinomoto sikit jer jangan bebanyak......

Cara-cara

  1. ayam yang dipotong bersama cendawan tiram kering yang sudah kembang diadunkan bersama santan dan bahan sudah dikisar ditumbuk sedikit sekali didalam kuali
  2. Masukkan garam dan ajinomoto dan masak jangan sampai pecah minyak.
  3. api sedang- sedang besarnya
  4. renehkan api selama 20 minit
  5. Sedia dihidang.
  6. Dan siapkan ikan goreng sepat .........
  7. Bismillah

Tuesday, May 5, 2009

Senarai Peserta yang dah Sahkan Kedatangan 16/5/09 Pendaftaran masih dibuka sementara tempat duduk masih ada!!

Senarai Peserta untuk Kursus Asas Cendawan dan Pemasaran pada 16hb May 2009

1) Mr Ng Kuan Hong- Kajang
2) Mr Ron - Sg Long
3) Mr Andres - Ampang
4) Chairul Reesha - P.J
5) Johan - Puchong
6) Mr Guna - Port Dickson
7) Rohana Klang
8) Shah Iskandar- Kota Damansara
9) Rasol Happiyah - Sg Udang Melaka
10)Claudine Cheah- KL
11) Uncle Cheah -Penang
12) Ida Said
Call untuk pendaftaran
atau 03 -31220511 (Pejabat)